sunnuntai 30. elokuuta 2015

Näin saat sormilaudan melkein mihin asuntoon tahansa

eli DIY kiipeilijän oivallukset.


Uuteen asuntoon muuttamisessa on riskinsä.

Ei, en nyt puhu siitä, miten huomaat hometta uudessa asunnossasi vaikka kaiken piti olla kunnossa, tai nuivasta vuokraisännästä, joka antaa luvan vain muutamalle taulukoukulle olohuoneessa.

Puhun sormilaudan asentamisesta asuntoon.

Ja puhun kananpaskaseinistä, joissa ei pysy edes ruuvit vaikka niistä pitäisi kiinni.

Jääräpäisyyteni takia en jättänyt poraamista yhteen reikään, vaan vasta kuudennen jälkeen totesin tilanteen mahdottomuuden. Kerran vielä...
Tällaiseen taloon on melkein mahdotonta asentaa mitään sormilautaa suoraan seinään poraamalla. Pienikin paine ruuveihin saisi ne liikkumaan hiukan, ja mitä enemmän lauta antaa periksi, sitä todennäköisemmin se sieltä seinältä tulee alas, sinä mukanaan.

Onneksi tällainen ongelma taitaa olla vain 50-60 –luvulla rakennetuissa taloissa, mutta myös uusimmissa asunnoissa seinät voivat olla niin heppoista, että laudan mukana tulee neliö seinää mukana.

Mitä vaihtoehtoja sitten jää jäljelle, jos pakottava tarve sormilautailuun olisi? Karelian Kiipeilijöiden blogissa on yksi tarkka ohje nikkaroijille, mutta tässä tulee toisenlainen vihje.

Jos asuntoosi saa viritettyä oven väliin monitoimileuanvetotangon, silloin sinne saa viritettyä myös sormilaudan.

Tarvitset vain lautaa, kulmaraudat, ruuveja ja jotain, jolla tuet virityksen (esimerkiksi slingi tai kuten minä, vanhaa koirien talutushihnaa). Käytännössä siis lauta kiinnitetään kulmaraudoilla leuanvetotankoon ja pienillä puupalasilla tuetaan lauta niin, ettei se pääse liikkumaan kun siinä roikkuu. Kun vaikka talutushihnalla lukitsee laudan tangon päältä, niin käsissä on jykevä viritys, joka kestää vahvemmankin miehen roikunnat (omaani testattu 90 kilolla).

Sormilauta kiinni monitoimileuanvetotangossa.

Lauta tuettuna kulmaraudalla sekä koiran talutushihnalla.

Kiilat estävät lautaa joustamasta liikaa.
DIY Beastmaker?


Lauta joustaa ehkä hieman, joten pienimmät krimpit muodostuivat aluksi haastaviksi. Itselläni on käytössä Moon Climbing Fingerboard. Tosin kun krimpeissä roikkui, niissä alkoi pysymään. Ajattelin kuitenkin, että sekunteja olisi hyvä saada lisää, varsinkin sormivamman jälkeen, jolloin krimpit tuntuivat muutenkin mahdottomilta. Lisäsin pienet kiilat sormilaudan alareunaan, joten krimpit ovat nyt kuin suoralla seinällä olisivat. Luulen, että alussa lauta jäi hieman negatiiviseen kulmaan, koska kulmarautoja ei asennettu tarpeeksi suoraan ja ne kääntyivät hieman käytössä. Joten jos laudan virittää heti oikein, lisäkiiloja ei välttämättä tarvita. Mutta lohduttava tieto on, että vaikka ei heti onnistuisikaan, laudan asentoa saa muutettua jälkikäteen. Jos siis haluan jossain vaiheessa lisähaastetta krimpeille, otan vain kiilat pois.


Kiilat tukena.
Olen huomannut, että tällaisesta virityksestä on ollut myös paljon odottamatonta hyötyä. Miksi siis kannattaisi virittää lauta näin, eikä suoraan seinään? Koska

  1. seinään ei tarvitse porata turhia reikiä,
  2. laudasta ei koidu esteettistä haittaa, joten perherauha säilyy (ei, kuulemma Beastmaker EI ole sisustuselementti),
  3. laudan saa siirrettyä helposti pois vaikka kaapin päälle, ja
  4. leuanvetotankoon saa viritettyä mitä erilaisimpia treenin apuvälineitä (näistä lisää myöhemmin).

Kun muutimme nykyiseen asuntoon, kirosin reikiä seinässä pitkään ja mietin, että tänne ei kyllä lautaa saa. Mutta onneksi olin väärässä, ja heikko seinä muodostuikin onnenpotkuksi…


Mitä virityksiä sinä olet keksinyt treenin avuksi?


Sormilauta paikoillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti