torstai 31. maaliskuuta 2016

Henrik Suihkonen - ikuisuusprojektin todentaja (eli Sisumastersin puuhamies)

Kuva Aki H. www.pure8a.blogspot.fi


"Suomalaisen kiipeilyn isä ja äiti."

Näin Henkkaa kuvailtiin (hieman pilke silmäkulmassa), kun ympärillä häärääviltä henkilöiltä kysyin, mitä he hänestä sanoisivat.

Jokainen, joka kiipeilyn parissa on aikaansa viettänyt, ei varmasti ole voinut välttyä kuulemasta Henkasta. Viimeistään silloin, kun Suomen kalliokiipeilyreitit -kirjan on aukaissut, on nähnyt Suihkosen tyylilleen uskollisesti krimppaamassa Adlonin kruxissa.

Haasteet eivät kiipeilystä lopu. Ja jos ei muuta, niitä keksitään. Sisumasters-boulderkilpailu on yksi esimerkki siitä, mitä asialle omistautuneet henkilöt voivat saada aikaan.

Miten ihmeessä Suomeen (siis Suomeen) on voitu saada joukko maailman parhaita boulderoijia yhteen tilaan suunnittelemaan itse reittinsä?

Tajuammeko me edes miten kova juttu se on? 

Tapasin Henkan Kattilahallissa Sisumastersien alla (hänen suunnitelemansa seinän alla), ja päätin kysellä hieman kuulumisia ja Sisumastersin taustoista.

1. Moi Henkka! Mitä olet viime aikoina puuhastellut? Oletko ennättänyt kiipeilemään? 

En ole enää Kiipeilyareenalla töissä sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta kiipeilyaika on edelleen kortilla näemmä...

2. Kerrotko hieman Sisun historiasta. Mistä sait ajatuksen Sisusta? (Liittyykö nimi mitenkään Nallen projektiin…?)

Nallella (Hukkataival) on noita ikuisuusprojekteja kuten Lappnor ja ennenkaikkea Sisu-projekti. Musta on aika rohkea veto kiipeilytähdeltä kertoa julkisesti haluavansa kiivetä jotain aika mahdottoman oloista. Sisu Masters nimi veivattiin sattumalta ja se on yhtä pölhö kuin kaikki muutkin nopeat ajatukset. Siis aivan mainio ja niin epäkaupallinen kuin vaan voi olla. YLE:llä kyselivät huolissaan, liittyykö Sisu-pastillit tähän jotenkin... - no ei liity=)

3. Mitä tällaisen kisan järjestäminen vaatii? Kisat ovat tosiaan Suvilahdessa, Kattilahallissa. Mitä kaikkea siellä pitää tehdä, että kisat saadaan käyntiin? Millainen porukka siellä on kisoja tekemässä?

Kisojen budjetti on 70 000 euroa. Pakkastahan tästä järjestäjälle syntyy, mutta tilanne on Suomessa muodostunut sellaiseksi, että yksityiset tahot ja kiipeilyhallit kantavat päävastuun kiipeilykisoista, Boulderliiga ja Northern lights tästä esimerkkeinä. Kiipeilyareena on tässä yksi yhteistyökumppani. Lisäksi kaikki muut kiipeilyhallit tukevat tapahtumaa.


Työrukkaset käteen ja hommiin.

4. Onko kisalla esikuvia? La sportivan Legends only on vissiin aika lähellä tätä, ainakin mitä muistelen viime Sisuista?

Legendsit on meidän sisarkilpailu ja teemme jonkin verran yhteistyötä heidän kanssaan. Legendseissäkin siirryttiin vuorottelemaan naisten ja miesten omien kisojen suhteen ja me seurasimme esimerkkiä perässä. 

Paikallaoleville katsojille paras mahdollinen tapahtuma olisi miesten ja naisten yhtäaikainen kiipeily, mutta se aiheuttaa merkittävän teknisen ongelman TV- ja streamikuvauksen kanssa. 

Tärkeimmät tapahtumat jää helposti kamerakuvan ulkopuolelle silloin, kun seinällä on samaan aikaan kaksi kiipeilijää.

5. Miten kilpailijat tähän valitaan? Kuulin myös huhuja, että Sisussa on nyt erilainen kisasysteemi, kerrotko siitä hieman enemmän.

Nyt siis päädyimme tekemään miesten skaban ja Sisujen perusajatus on kutsua Suomalaisia huippuja haastamaan kansainvälisiä tähtiä. Nalle on kiertänyt maailmaa huipputasolla yli kymmenen vuoden ajan nyt yritettiin saada kiipeilyn ”Rat pack” paikalle. 

Jimmy, Daniel ja Dave ovat Nallen reissukavereita vuosien ajalta ja lisäksi Suomesta haluttiin paikalle Andy (Gullsten), joka on todella kolkuttelmassa kansainvälistä huipputasoa ja Ilari (Kelloniemi), joka on kirimässä Andyn kantaan. 

Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus juhlia tätä tilannetta, koska on pienelle maalle poikkeuksellista, että meidän kiipeilijöitä on tolla tasolla. 

Tyttöjen kohdalla viime kerran suomalaiset Sisut Anna (Laitinen) ja Eevi (Jaakola) ovat keskittyneet eri juttuihin, Anna köysittelyyn ja opiskeluun ja Eevi työelämään. Nyt oli vaan parempi hetki kundeille ja siksi näin päin. Aika kuluu kuitenkin sukkelaan ja maailma menee eteenpäin. Katsotaan mikä tilanne on seuraavaksi. 

Suomalainen urheilukiipeily todella kärsii tällä hetkellä taloudellisesta tuesta ja resurssien puutteesta. Naiset, miehet, tytöt ja pojat, kaikki yhtä paljon. Tilanne on karmea ja ei ole ihme, että urheilijat panostaa myös muihin elämän asioihin.

7. Miltä Sisun tulevaisuus näyttää?

Vaikea sanoa. Mennään vuosi kerrallaan ja jos naiset puskevat kohti maailman huipputasoa, olisi siinä seuraavan kisan paikka.

8. Miltä kiipeilyn tulevaisuus Suomessa näyttää ja onko uusia projekteja meneillään?

Kiipeilystä on kasvamassa normaali urheilulaji, jota harrastetaan kaiken ikäisinä ja yli sukupuolirajojen. Seuraavan Kiipeilyareenan tilat alkavat pikkuhiljaa valmistumaan Kalasataman keskukseen.

9. Olen ohjaajana naperoiden kiipeilykerhossa. Kokeneena konkarina, mitä terveisiä sanoisit ihan pienille kiipeilijöille? Jos pitäisi valita yksi juttu, mitä toivoisit, että kiipeilijät tekisivät enemmän? 

Unohtakaa mokomat greidit ja pitäkää hauskaa. Muistakaa juoda ja huolehtia energiansaannista pitkien treenien aikana.

Näihin sanoihin on hyvä lopettaa.


Reitin tekoa... Sisumasters Kattilahallissa lauantaina kello 16 alkaen (kisa alkaa klo 18). Tai Areenalta, suorana! http://areena.yle.fi/1-3377320

PS. Pysykää kuulolla. Blogiin tulossa sekalaista juttua lähipäivinä, joissa saattaa vilahtaa vinkkejä treenaukseen Andylta, mitä Jimmy on tehnyt näinä päivinä Suomessa (muuta kuin kiipeillyt), David, Daniel (mikä inspiroi Sisureittiin), Ilen arvio siihen, miten vaikeita reitit OIKEASTI ovat...


Lue myös


Sisu prologi (Pure8a-blogista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti